Причини ослаблення озонового щита.
розгорнута відповідь
Ответ
0 (0 оценок)
1
bder 2 месяца назад
Светило науки - 43 ответа - 0 раз оказано помощи

Ответ:

Причины ослабления озонового щита.

Объяснение:

Гибель молекул озона в реакциях с различными веществами антропогенного и природного происхождения, отсутствие солнечного излучения в течение полярной зимы, особо устойчивый полярный вихрь, который препятствует проникновению озона из приполярных широт, и образование полярных стратосферных облаков (ПСО), поверхность частиц которого катализируют реакции распада озона.

Будучи химически активными, молекулы озона могут реагировать со многими неорганическими и органическими соединениями. Главными веществами, вносящими вклад в разрушение молекул озона, являются простые вещества (водород, атомы кислорода, хлора, брома), неорганические (хлороводород, монооксид азота) и органические соединения (метан, фторхлор- и фторбромфреоны, которые выделяют атомы хлора и брома).Воздействие антропогенного фактора в виде выделения хлор- и бромсодержащих фреонов приводит к значительному утончению озонового слоя.

Ответ
5 (2 оценки)
1
innaenglik 2 месяца назад
Светило науки - 469 ответов - 0 раз оказано помощи

Ответ:

Руйнування озону відбувається через вплив ультрафіолетової радіації, космічних променів, деяких газів — з’єднань азоту, хлору й брому, фторхлорвуглеродів (фреонів). Діяльність людини, що призводить до руйнування озонового шару, викликає найбільшу тривогу. Тому багато країн підписали міжнародні угоди, що передбачають скорочення виробництва озоно-руйнівних речовин.

Однак озоновий шар руйнує також реактивна авіація і деякі запуски космічних ракет.

Передбачається безліч причин ослаблення озонового щита.

По-перше, це запуски космічних ракет. Паливо, що згоряє, «випалює» в озоновому шарі великі діри. Колись вважалося, що ці «діри» затягуються. Виявилося, що ні. Вони існують досить довго.

По-друге, літаки, що летять на висоті в 12-15 км. Пара, що викидається, і інші речовини руйнують озон. Але у той же час літаки, що літають нижче 12 км, дають збільшення озону. У містах він є одним зі складових фотохімічного смогу.

По-третє, окиси азоту. їх викидають ті ж літаки, але найбільше їх виділяється з поверхні ґрунту, особливо при розкладанні азотних добрив.

По-четверте, це хлор і його сполуки з киснем. Величезна кількість (до 700 тисяч тонн) цього газу надходить в атмосферу, насамперед від розкладання фреонів. Фреони — це гази, що не вступають біля поверхні Землі ні в які хімічні реакції. Вони киплять при кімнатній температурі, а завдяки тому, що різко збільшують свій обсяг, вони є гарними розпилювачами. Оскільки при їхньому розширенні знижується температура, фреони широко використовують у холодильній промисловості.

Щороку кількість фреонів у земній атмосфері збільшується на 8-9 %. Газ поступово піднімається наверх, у стратосферу, й під впливом сонячних променів стає активними — вступає у фотохімічні реакції, виділяючи атомарний хлор. Кожна частка хлору здатна зруйнувати сотні й тисячі молекул озону.

Объяснение:

Озоновий шар захищає життя на Землі від шкідливого ультрафіолетового випромінювання Сонця. Виявлено, що протягом багатьох років озоновий шар постійно зменшується над деякими районами земної кулі, включаючи густо населені райони в середніх широтах Північної півкулі. Над Антарктикою виявлена велика «озонова діра».

Остались вопросы?