Складіть діалог або доберіть приклад із кіно, книги, статті і под., які б розкривали ситуацію стереотипно «маскулінної» та стереотипно «фемінної» поведінки керівників (або колег) у процесі професійної взаємодії. Наприклад, це може бути ситуація вкрай емоційних взаємних нападок із особистими претензіями та образами між керівником і підлеглим, які здійснюють свої напади один на одного по черзі, причому сторона, яка їх вислуховує, зображує керівника, якому пропонується не стримувати себе і говорити/робити перше, що спадає на думку. Спершу «керівник» зображує типово «чоловічу» стереотипну реакцію, а потім стереотипно жіночу реакцію. Поміркуйте, чи буде певна кореляція між гендерними стереотипними ролями чоловіків і жінок і комунікативними ролями (наприклад, за Е.Берном комунікативні ролі дитини, батька і дорослого).
Ответ
0 (0 оценок)
0
mercedesgalina903 1 год назад
Светило науки - 125 ответов - 0 раз оказано помощи

Керівник: Чому ти знову не виконав свої обов'язки? Як тобі можна довіряти?

Підлеглий: Я зробив все, що було в моїй владі. Але ви ж знаєте, що було затримання у поставці матеріалів від постачальника, тому я не міг виконати завдання вчасно.

Керівник: Ти просто лінивий і не вмієш працювати. Я думаю, що тобі треба переглянути своє ставлення до роботи.

Підлеглий: Я не лінивий і роблю все, що можу. Але ви завжди критикуєте мене безпідставно.

Керівник: Це не правда! Ти не дотримуєшся термінів і не знаєш, як працювати в команді.

Підлеглий: Якщо я не знаю, то поясніть мені, як потрібно працювати. І не критикуйте мене постійно.

Керівник: Добре, я пояснюю тобі ще раз. Але ти повинен бути більш відповідальним і старанним.

(Керівник типово «чоловічим» стереотипом реагує на проблеми, що виникають, безпідставно критикує підлеглих. Пізніше пояснює підлеглим, як їм працювати. Пропонуючи команду, стереотипно «жіноче» реагує на ситуацію.)

Така ситуація може свідчити про кореляцію між гендерними стереотипними ролями чоловіків і жінок та їхніми комунікативними ролями,описаними в теорії Е. Берна.

До комунікативних ролей відносяться ролі дитини, батьків дорослих. Хоча ці стереотипи можуть впливати на комунікаційні ролі, які грають керівники та колег робочої взаємодії, слід зазначити, що вони є обов'язковою силою чи універсальними правилами. Кожна людина, незалежно від статті, має свій унікальний стиль взаємодії, який впливає на його комунікаційну роль.

Остались вопросы?